Artık facebook ta Türkçe..

3 Eylül 2008 Çarşamba

Bundan çok değil birkaç hafta önce facebook'un Türkçeleştirildiğini duymuştum ve www.tutorialci.net de bununla ilgili birşeyler yazmıştım.. Tabi o zmnlar T-Blog diye adlandırılan kendi blog sistemim vardı ama pek kullanamadan kaldırmak zorunda kalmıştım.. Şimdi de bu yazımı sizinle paylaşmak istiyorum..

Yazan İsmail İlkhan NURAL
Pazar, 24 Ağustos 2008

Son yıllarda internetin hızla gelişmesi sonucu ortaya pekçok yeni ve yaratıcı fikirler ortaya çıktı. İlk başta youtube açıldı yaratıcı bi fikirdi ilginçti ve tutuldu. Sonra arkadaşlık siteleri türedi. Artık o kadar çok arkadaşlık sitesi türedi ki bunlar kendi aralarında farklılıklar göstererek sivrilmeye çalıştılar. Kimisi çok yaratıcı oldu kimi ise taklitciligini korudu. Bunlardan belkide en popüleri facebook oldu.

Peki nedir bu facebook? Herkesin bildiği üzere bir üniversiye sitesinin gelişerek halka açılmış halidir diyebiliriz kısaca. İlk başlarda sadece kendi üniversite ögrencilerini kabul eden facebook internet ortamının çılğınlıgı ile önce şehir sonra ülke ve en sonunda ilk okul arkadaşını bul sloganı ile dünyaya yayıldı. (Daha sonraları sexbook tarzı kötü amaçlı taklitci siteler açılsada her zaman taklitlerinden kaçılmayı tercih etmeliyiz..) Aslında sosyal bir network sitesi olan facebook gerçek bilgileri kabul ederek ve birazda öğrenim durumu ile ilgili bilgileri alınca ilk okul arkadaşını bul diye sivrilip gelmiş..

Sistem olarak aşırı gelişmiş bir sistem. Geliştiriciler için ayrı bi bölümü olan ve facebook algoritmasını kullanarak geliştirilmeye açık bir sistem. (Her baba yiğidin yapabileceği birşey değil yani..)

Peki biz Türk kullanıcılar olarak neler yapıyoruz bu sistem de? Kalkıp oyun oynuyoruz, halay çekiyoruz ve daha akla hayale gelmiyecek bir yıgın şey yapıyoruz ki bence bunlardan çoğu gereksiz.. Sadece oyun oynamak için girenler bile var. (Örnek: Annam ve babam)

Aslında herles bir zincirin kurbanı. Olay bir kişiden çıkıyor. Adamın biri kalkıyor ilk okul arkadaşını buluyor ve mailine bilmemkim sizi dürtüyo diyo. Sonra kimmiş bu benim kız arkadaşımı dürten adam diye kızın sevgiliside o adamı dürtüyo. O sırada bakıyo ki dürten adamın facebook unda bir yıgın güzel kız var onlarıda dürtüyo. Onlardan onları dürterken bir bakmışız herkes facebookta. İşi olanda olmayanda..

O kadar benimsemiş ve sevmişiz ki japonca ve cince den sonra Türkçe yide dilleri arasına almışlar.. Çok saolsunlar varolsunlar. Türk milleti artık arkadaşını dürtmekten ne kadar haz duyar bilemiyorum.Eskiden güzeldi poke diyodu poke ne yaaa diyip basıyoduk. Kafamız rahattı, biz rahattık. Şimdi sistemin Türkçeleşmesiyle bakalım daha ne gibi sorunlar aksaklıklar çıkıcak.

En önemlisi ne zaman youtube açılıcakta facebook kapanıcak. Facebook'ta yapılmıyormu Atatürkle ilgili hakaret içeren olaylar.. Orda yokmu terbiyesizlikler, saygısızlıklar.. Alışmışız ilgi göreni engellemeye, ulaşılmasını engellemeye onuda engelleriz.. Artık internette sansüre son verilmeli.. Tüm işe yarar değerli kaynakları kapatarak neye ulaşabiliriz ki? Tüm webmasterlar site kurarken telekom banlar boşver demek zorundamı?? Madem sınırlıcaktın neden geliştirdin bu kadar??? Yakında internette geç saatlere kadar geziliyo diye 12 den sonra kesilmelerde olur... Burası Türkiye dertleri konuş konuş bitmez. Ama konumuzla en önemli sorun facebooktan üyeliklerin silinemiyor olması.. Öyle bir database yapmışlarki silmeyle ilgili hiçbir konu yok.. İsim dahil herşeyi değiştirebilirsin kapatabilirsin ama üyeliğini silemezsin... Bence bu büyük eksiklik..

Bence bu gecelik bu kadar yeter.. Daha sonra farklı konularda, farklı içeriklerle, farklı düşünce yapıları ile görüşmek dileğiyle..

0 yorum: